Thursday, 29 September 2011

M-ubuntu i D-urban!

Godkväll ärade bloggläsare.

Jag är ledsen att jag inte skrivit på en vecka! Jag har fått klagomål av mina kära vänner som jag självklart vill blidka med denna blogg!

Så.. var ska man börja..

Biblioteket har gått bra, även om jag inte varit där sen förra fredagen. Skönliteraturen är sorterad, shakespeare är i sin hylla och nu är det enda som är kvar att lärare ska komma och hämta alla böcker som vi inte vill ska vara i biblioteket samt sortera in alla faktaböcker i hyllorna! Fest.

Fast nu är det så att jag är inte längre i Mahikeng, utan jag har hamnat i Durban! Efter en helg av schackspelande mot Jonathan (standard att jag vinner hela tiden), och lite semi-jobb hemifrån, så gick jag och Jonathan upp för att möta Thabang och ta bussen kl 07.00 måndag morgon! Kom bussen 07.00...? Vi båda vet svaret.

Efter ca 5 timmars bussresa på en buss som inte gick att sova på (men fungerade utmärkt att halv medvetslöst flyga runt i sätet och vakna var hundrade meter), hamnade vi i Johannesburg, varifrån vi kl 15.10 flög till Durban! Skälet varför vi skulle till Durban är flera:

1. I sammarbete med Durban University of Technology så ska vår organisation hålla i en veckolång utbildning för ca 200 19 åringar som ska skriva sitt slutprov i slutet på november.
2. Träffa de andra volontärerna i organisationen: Jason, Charlton och Sasha
3. Träffa Lucy Haagan, som är den person som möjliggjort organisationens arbete från sitt universitet (Duke university i Michigan)
4. ???
5. Profit

Vi träffade de andra volontärerna på flygplatsen och bekantade oss genast - ett mysigt festgäng från kapstaden vars engelska består av 33% afrikans, 50% engelska och 17% någon slags blandning mellan orkiska och klingonska - sköna är dem i alla fall! Vi har nu etablerat oss på Myrtle's Lodge som ligger verkligen mitt ute i ingenstans i Durban. Det finns inget riktigt internet (därav inaktiv blogg :<), staden ligger minst 30 minuter iväg och ingenting ligger i gångavstånd. Påminner lite om Mahikeng!

Vill påpeka att jag inte klagar, jag är faktiskt ganska nöjd med situationen, men jag vill återberätta situationen as it is so to speak!

Vi, tillsammans med Lucy, ska alltså organisera en veckolång genomgång inför deras slutprov. Detta ska vi göra genom att använda de ca 100 smartphones vi har tillgång till. Det bästa vi kan göra med telefonerna den här gången är att hjälpa eleverna när de räknar matte genom att lägga en massa Khan-academy filmer på telefonerna. Om ni inte vet vad Khan Academy är så är det en nisse på youtube som kommit på den fullständigt briljanta idéen om att ladda upp genomgångar av i stort sett allting på en youtube kanal - där man kan pausa, spola tillbaka, och gå igenom matte och andra ämnen för nästan alla årskurser.. Här är en länk:

http://www.youtube.com/user/khanacademy?feature=chclk

Just nu är det väldigt mycket jobb och förberedelse, ganska mycket stress, men det känns som att det kommer gå bra. Jag och Jonathan håller fortfarande på att vänja oss vid det Sydafrikanska arbetetsättet, vilket inte alltid är att föredra (om jag säger det snällt!)

Saker jag saknar med Sverige just nu är:

Lite basstruktur
Kommunaltrafik
Min bror
Skyrim
Viktor Schmidt (som kommer få ett blogginlägg tillägnat sig senare, ursäkta på förhand till alla som inte känner denna underbara varelse - men ni kommer få en ordentlig genomgång av denna övermänniska snarligen!)
Skyrim
Mina föräldrafigurer
Massa andra saker som kommer göra den här listan alldeles för lång.

Nu är det nog slut på det här blogginlägget! Jag hoppas på att kunna uppdatera er lite oftare med mycket roligare och intressanta saker också!

For now - farväl, och må kraften vara med er!

/Jonas

Wednesday, 21 September 2011

T.I.A, biblioteket och plankning towards a better future.

Hej kära bloggläsare.

I mitt förra inlägg så sa jag att detta inlägg skulle handla om engelskaproblemen på skolan. Det ska det inte. Det var så att när jag och Jonathan i måndags skulle för första gången ta bussen till skolan (som går 05.50 på morgonen) uppstod ett s.k T.I.A-problem - This is Africa. Låt mig berätta:

Jag och Jonathan ramlar ur sängen ca 05.10 för att göra oss i ordning för att träffa Thabang vid ett köpcentrum ca 5-10 minuter ifrån vår lodge kl. 05.30. Thabang är sen, så vi kommer inte iväg förän ca 8 minuter innan bussen går - och vi är ca 8 minuter (i rask takt) ifrån där bussen ska gå! Vi skyndar dit, bussen har inte gått på tid (T.I.A) - vi väntar tålmodigt på bussen och är glada att vi han. Fem minuter går, tio, tjugo - och tillslut frågar Thabang någon buss-nisse om Disaneng bussen. Det visar sig att bussen har slutat gå här - utan går helt plötsligt från en annan del av staden - och nu är det så sent att den inte går längre. Jag, Thabang och Jonathan irrar runt lite och försöker få tag på en shuttle-taxi som går till Disaneng - förgäves. Vi bestämer med Mr. Langa (rektorn) att oavsett vad vi gör kommer vi inte hinna till skolan innan kl 12 - så det är bättre att vi stannar hemma och jobbar. Kl. 07 kommer jag och Jonathan tillbaks till lodgen, skrattar åt att T.I.A och somnar i på den dag som blivit en förlängd-helg-dag.

Det blev inget möte eller jobb på biblioteket den dagen, det blev faktiskt inget jobb alls. Det är så att vi hade ingenting att jobba med, för att vi spenderade lite tid på söndag åt att förbereda ALLT som skulle kunna behövas förberedas till måndagen. Standard svenskt..

Det var dagens historia, sen dess har vi spenderat två dagar på skolan och har fått massor gjort i biblioteket. Här är lite bilder som beskriver utveckligen (ni kan hitta hur det såg ut innan i förra blogginlägget!):

Ovan kan ni se en bild ur samma vinkel som en bild jag tog dag 1!

Och till höger kan ni se de högar jag börjat sortera skönliteraturen i - från A-Z-högar!


Att tillägga är att det varenda författare har namn som börjar på M - så M högen är utan överdrift ca 8 gånger större än alla andra högar.





Enstaka böcker som låg huller om buller är nu sorterade in i högar efter kategori! Min favoritkategori är skönliteraturböcker som ligger i "Fine-ass-bok"-kategorin. Där ligger bara riktigt gamla böcker med hård rygg (ca 8 stycken just nu) - såna där som inte riktigt görs längre. Det är också roligt att notera att Shakespeare-kategorin är helt enorm.






Det är nu så mycket böcker på kategoriserade på golvet att vi gör snirkel-gångar mellan böckerna! Till höger är matte-högen, nere till vänster är sciences och uppe till vänster är en slags geografi/jordbruk/ekonomi-hög!









Ibland måste man dock slappna av och inte bara vara en robot som bär böcker. Jag fick en slag snilleblixt då jag blev påmind av begreppet "plankning" eller "planking". Det är lite för efterblivet för att förklara, det enklaste sättet att förstå vad plankning är att se bilder på det! Här är jag som plankar mellan två bokhögar:

Ni kanske inte gör sånt här varje dag - men för Jonas? Standard.

Jag är as-ball (jag och Jonathan har kommit fram till är när man är ball, så är man egentligen inte ball..)








Här är Jonathan som testar plankning i en slags superman-tolkning:












Och här är Thabang, som förmodligen nu tycker att svenskar är heeeeeelt sjuka i huvudet, som trycker en clean plankning.









Till sist har vi mig igen, i en lite svårare nedåtvinklad plankning:
















Plankning är alltså när man ligger nedåtvänd, raklång på precis vadsomhelst. Kolla wikipediaartikeln: http://en.wikipedia.org/wiki/Planking_%28fad%29

Ni kanske tycker jag är galen - och helt ärligt så skulle jag inte vilja ha det på något annat sätt >:D Vi hade i alla fall otroligt kul i vår planking-paus i vårt febrila arbete med biblioteket - som för övrigt nästan är färdigsorterat.. Bara att få upp allt på hyllorna igen..

Hoppas det är bra med alla! Peace out - och jag uppmuntrar alla att testa plankning så fort ni får chansen! Det är hel-festligt (också ett ord som inte alltid används till att beskriva ursprungsbetydelsen av ordet!)

/Jonas

Friday, 16 September 2011

Finns en del jobb att göra!

God morgon gott folk!

Jag tänkte bara berätta/visa om vad jag och Jonathan gjorde igår.

En av de grejerna som jag och Jonathan märkte att vi kunde hjälpa skolan med var att göra i ordning deras bibliotek, vilket används som ett bokförråd. Vår idé är att göra i ordning hela biblioteket där böcker ligger på hög, huller om buller (:D) - varav de flesta förmodligen inte används (bilder kan ni se lite längre ner i inlägget). Jag och Jonathan vill att biblioteket ska kunna vara en slags bas där han och jag kan vara - och elever kan få en plats där de kan jobba hur mycket de vill, få hjälp när de behöver och faktiskt kunna använda de böcker som finns där.

Igår började projektet!


Den här bilden (alla bilderna är tagna med en smartphone, så kvaliteten är inte alltid den bästa) är tagen ungefär 10 minuter efter vi börjat sortera böcker. Biblioteket såg ut sådär när vi kom in, fast de högarna som ligger längst ner till vänster/mitten låg då på hyllan till vänster!







 Standard bokhylla. Denna har vi ännu inte tagit itu med. Nästan alla är skönlitterära böcker där det inte finns typ 30 exemplar, vilket betyder att när vi börjar sortera dem borde vi försöka göra det i bokstavsordning.









Finns en viss ordning i biblioteket, här och där. När det ser ut som det gör på bilden till höger (det är bara läroböcker vilket också gör det enklare) är det enklare att sortera in böckerna efter kategori, klass, ålder osv osv.









Så här såg det ut när vi började. Mycket jobb? Ja. Det som är bra med det är att det är något som man bara måste göra en gång. När vi fått sorterat biblioteket, fått in lite datorer, smartphones, bord, stolar och gjort om denna håla med böcker till en fullt fungerande plats där elever kan få hjälp och plugga, plugga, plugga!

Så här såg det ut efter ca. två timmars arbete:

Nästan hela vänstra hyllan är avklarad!


Jonathan i bokhavet!

Det ni ser på översta hyllan är samlingar med samma bok som inte är tillräckligt många för att få sin egen hög på golvet. Alla ligger kategoriserade så att om vi hittar t.ex en udda mattebok kan vi gå till mattesektionen av översta hyllan, kolla om det finns en lika dan där uppe, och i så fall lägga in boken!


Mittenhyllan är nästan bara skönlitterära böcker.. Sparar nog det till måndag :)



 Från vänststra sidan under tavlan:

Språk - "The sciences" (kemi, fysik, naturkunskap, teknologi etcetcetc.), högen är rätt stor.. - Geografi - Agricultural sciences!





Nere till höger kan man också skymta deras samling av matteböcker.. fast här är en bättre bild:



Deras samling av matteböcker är verkligen HELT ENORM.. Används alla? Nej. Jag och Jonathan är rätt säkra på att mer än hälften av dessa böcker inte används. Vi hittade tillexempel ett tjugotal böcker om datorkunskap från 1990.. Lite som att läsa en geografibok från 1850 - det är snarare en historia-bok.

Det som är lite ledsamt är att trots alla dessa matteböcker går det inte bra för eleverna i matte. Eleverna delas in i två olika matematik-klasser.

Mathematics och Math Literacy. Mathematics är avancerad matte. I årskurs 10 (motsvarande ettan på gymnasiet) börjar eleverna läsa matte som motsvarar Matte D kursen på gymnasiet. De läser mycket av den matten och på sina tre "gymnasieår" läser de en konstant hög nivå utav matte.

Math Literacy är ganska simpel matte som liknar mer det svenska sättet att lära ut - allting är väldigt verklighetsbaserat. Det man skulle vilja är att åtminstone alla elever skulle klara Math Literacy, och att det skulle vara ganska okej att om folk inte klarade Mathematics. Jag som samhälles elever tycker det är rätt mycket viktigare att alla kan den matten som man behöver för att ta sig fram i livet, snarare än den kunskap man behöver för att räkna ut en sida av en triangels längd med bara två vinklar och en annan sidas längd.. Sånt tycker jag är ganska meningslöst om man inte siktar på att jobba mycket med avancerad matte!

Det som man också vill tänka på är att det går fyra gånger mer elever på math literacy än i athematics. I alla fall -  när vi frågade hur eleverna ligger till blev vi ganska chockade.

Resultaten för årskurs elva är följande:

Av de som går math literacy klarar får ca 23% av eleverna ens Godkänt, 77% klarar inte kursen.

Av de som går mathematics (elva personer), klarar tydligen 5% kursen..

Vänta nu.. 5% av 11? Så lite mer än en halv person klarar alltså kursen.. Inte undra på att skolan har problem.

Det finns väldigt mycket jobb att göra här, men det som känns otroligt bra är att det verkar som att eleverna är väldigt ambitiösa och alla vill att det ska bli bättre. Det känns som jag och Jonathan skulle kunna göra verklig skilland här - speciellt med biblioteksprojektet.

Det känns som jag skulle kunna skriva i år och dar om hur det ligger till - men jag tror att det räcker för den här gången.

Nästa gång jag skriver kommer jag nog nämna det som vi tror är det största problemet på skolan när det gäller analfabetism/dåliga resultat - att nivån på engelska är extremt låg fast all undervisning och interaktion mellan lärare och elever och elever med varandra SKA ske på engelska... Jag och Jonathan ska ha möte med skolledningen på Måndag, så mer om det då!

Saknar otroligt många personer! Längtar efter att få träffa er alla igen.

Hoppas allt är bra med er

Yours Truly

Jonas

Wednesday, 14 September 2011

Bättre sent än aldrig

Godeftermiddag gott folk!

Nu när jag varit i Sydafrika i nästan en månad har jag dragits med av en värld där knappt någonting är bråttom - vilket resulterat i att bloggen som jag planerat att starta har blivit uppskjuten och uppskjuten gång på gång. Men icke mer! Nu är den här. Jag kommer också att blogga i mer officiel form för organisationen jag jobbar med där det kommer stå exakt vad vi gör och håller på med i jobbet. Jag kommer också skriva lite sådant här - men bloggen kommer tillmestadels fyllas av de reflektioner, tankar och känslor man inte riktigt skriver om i en blogg som ska agera frontfigur för projektet jag jobbar med!

I första inlägget tänkte jag bara förklara varför jag är i Mahikeng i Sydafrikas nord-västra provins, och lite om vad jag ska göra - något som de flesta kanske vet men tål ända att upprepas!

Jag jobbar med en organisation som heter Learning Academy worldwide som jobbar med att bekämpa analfabetismen bland Sydafrikanska barn. Med barn menar jag även folk som är upp till typ fyra år äldre än mig - alla som går upp till gymnasiet. Jag och min svenska kollega Jonathan jobbar med lite olika skolor i - men främst en skola som heter Mogakolodi Masibi Secondary School som ligger i en by som heter Disaneng strax utanför Mahikeng. Där har jag och Jonathan uppdraget att, i stort sett och väldigt förenklat, lösa alla skolans problem med att barnen inte kan ordentlig engelska, inte kan räkna matte ordentligt m.m. Men det ska jag inte skriva om nu! Jag har bara internet-tid en kort stund kvar eftersom internet-caféet, likt allting annat i Mahikeng, stänger klockan sex. Standard.

Mer inlägg kommer inom kort! Hoppas mina berätelser och skildringar av verkligheten kommer att vara läsvärda och intressanta. :)

Vad mer skriver man i ett blogginlägg? Go Springboks (Sydafrika) i rugbyVM!

Klart Slut

Jonas